Podporujeme stanovisko ZZS

Zdravotnické zařízení Minsterstva vnitra podporuje postoj a jasné stanovisko všech zdravotnických záchranných služeb a hasičského záchranného sboru k pořadu TV Prima.

Pořad "Tísňová linka 112" hrubým způsobem zkresluje účel a možnosti využití linky 112 i práci operátorů, kteří zde pracují.

Operátor linky 112 není zdravotnickým pracovníkem a nemůže zpracovávat tísňovou výzvu zdravotního charakteru ani vysílat zásahové prostředky, jak je v seriálu prezentováno.

Tato vysoce odborná činnost přísluší pouze operátorům tísňové linky 155. Kdo může tuto profesi vykonávat v České republice přímo ukládá Vyhláška č. 99/2012 Sb. O požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb. Může jim být zdravotnický záchranář způsobilý k výkonu povolání bez odborného dohledu, sestra pro intenzivní péči způsobilá k výkonu povolání bez odborného dohledu nebo všeobecná sestra způsobilá k výkonu povolání bez odborného dohledu s absolvovaným certifikovaným kurzem „Operační řízení přednemocniční neodkladné péče“.

Celý text prohlášení najdete zde.

Přehled aktuálních zástupů ordinací Přihlásit k odběru newsletteru ZZMV VI. odborná konference ZZMV